top of page

Terapiler

1

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır. 

Davranış tedavileri, genel bir tanımla öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarının analiz ve tedavilerine sistematik bir biçimde uygulanışı olarak tanımlanabilir. Davranış tedavileri doğrudan uyumsuz davranışlar üzerine odaklanır. Davranışçı tedavide bireye tedavinin mantığı aktarılıp, kaygı verici durumlarla karşılaştığında kaçmak yerine, kaygıyla başa çıkmak konusunda ne tür yöntemler uygulayabileceği aktarılır. 

2

Şema Terapi

Şemalar, bireylerin çevresinde yaşanan durum ve olayları algılama, yorumlama ve tepki vermenizi sağlayan zihinsel yapılardır. Sahip olduğunuz şemalar, karşılaştığınız sorunlar ile ilgili düşüncelerinizi, hislerinizi ve değerlendirme biçiminizi değiştirir. Doğuştan gelen özellikler ve erken yaşta yaşanan sorunlar, şemaların oluşmasında belirleyici bir rol oynar. Şema terapi, Jeffrey Young ve arkadaşları tarafından kişilik bozukluklarının tedavisinde kullanılmak amacıyla geliştirilmiştir. Bilişsel davranışçı, Gestalt, psikodinamik, kişiler arası psikoterapi ile nesne ilişkileri ve bağlanma kuramı gibi yöntemlerle kullanılıp olaylara zengin bir bakış açısı getirilir.    

 

3

Katatimik İmgeleme

Katatimik İmgeleme, içsel dünyamızın bir projeksiyonu olan hayallerin oluşturulması ve incelenmesine dayanır. İlk defa 1948 yılında Hanscarl Leuner'in çalışmaları ile geliştirilen bu psikoterapi yöntemi dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. Hipnotik bir yöntemdir. Türkiye'de bu yöntemi kullanan nadiren kişilerden biri Uzman Klinik Psikolog Pırıl Bilger Özkaranfil'dir.

4

Mindfulness

Mindfulness- Bilinçli Farkındalık, şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmeyi, bu dikkatin niteliğini fark etmeyi ve tüm bu fark edilenleri nezaketle, yargılarımızın farkında olarak kabul etmeyi içerir.

Bilinçli farkındalık sadece şimdiki anda yaşamak ve şimdiki anı fark etmek değildir ve anlaşılması gereken iki boyutu vardır. İlk boyut mevcut an içinde olanları fark etmek, ikinci boyut ise tüm bu fark ettiklerimizi karşılama biçimimiz. O yüzden bilinçli farkındalığa, algılama ve algılananı kabul etmenin karışımından oluşan bir yaklaşım diyebiliriz çünkü sadece algılamak, dikkatten ibarettir; bilinçli farkındalık ise mevcut anı bilinçli bir akıl açık, sevgi ve şefkat dolu bir kalple algılamaktır.

5

Motivasyonel Görüşme

Motivasyonel görüşme yaklaşımı başlarda, bünyesinde kendine has birtakım dinamikler barındıran ve bu yüzden de geleneksel klinik yaklaşımların etki alanı dışında kalabilen bağımlılığın tedavisine yönelik tasarlandı. Zaman içinde pek çok farklı psikolojik sorunlar üzerinde olumlu etkiler yaratabildiği görüldü. 

6

GESTALT Terapi

Geştalt terapi varoluşçu tedaviler arasında yer alan ve son zamanlarda daha çok önem kazanan ruhsal tedavi yöntemlerinden biridir. Geştalt kelime anlamıyla "biçim", "tamamlama", "bütünleştirme"dir. Aynı kelime psikoterapi alanında kullanıldığında, kişinin bütünleşmesini, yaşamının bitmemiş, bir sonucu ulaşamamış yönlerini anlamlı bir biçimde oluşturup tamamlamasını ifade eder. Varoluşçu felsefeden yararlanılarak, kişinin kendisini bir varlık olarak ortaya koyuş biçimi ve başka insanların bunu fark etmeleri için kişinin kendisini nasıl ortaya koyacağı terapide vurgulanır

Uygulanan Testler

Dopamin Psikoloji Merkezinde Uygulanan Testler 

-WISC-R ZEKA TESTİ 

-MOXO DİKKAT TESTİ

-BURDON DİKKAT TESTİ

-CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ 

-LOUISA DUSS PSİKANALİTİK ÖYKÜ TESTİ

-FRANKFURTER DİKKAT TESTİ

-CATELL 2-A

-CATELL 3-A

-GESELL TESTİ

-GOODENOUGH HARRİS BİR İNSAN ÇİZ TESTİ

-PEABODY RESİM KELİME EŞLEŞTİRME TESTİ

-METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ

-D2 DİKKAT TESTİ

-FROSTİG GELİŞİMSEL-GÖRSEL ALGI TESTİ

-ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ

-BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ

-PORTEUS LABİRENT TESTİ

-GENDER GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGILAMA TESTİ

-KENT EGY TESTİ

-MİNNESOTA ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK TESTİ (MMPI)

-SAS-X DİKKAT TESTİ

-CAT (ÇOCUKLAR)

-TAT (YETİŞKİNLER)

bottom of page